Site Loader
broker uitkiezen

CFD’s (Contracts for Difference) behoren tot de groep van de zogenaamde derivaten of afgeleide financiële instrumenten. Ze stellen beleggers in staat om in te zetten op stijgende of dalende prijzen van een onderliggende waarde (zoals een aandeel, een index of een grondstof) zonder dat ze de onderliggende waarde hoeven te kopen. We leggen de exacte functie van CFD’s uit aan geïnteresseerde lezers in onze gids “Wat zijn CFD’s? Uiteraard moet je ook goed onderzoek doen naar alle mogelijkheden die je hebt als je gaat handelen, een goede online broker kan je hier bij helpen.

Het feit dat u kunt inzetten op de prijsbewegingen van een onderliggende waarde zonder dat u deze hoeft te kopen, heeft een aantal voordelen:

Voordelen van CFD’s en het handelen met CFD’s

  • CFD’s zijn zeer kosteneffectief, omdat er geen basis bewaarkosten, orderkosten of provisies zijn.
  • CFD’s kunnen ook worden gebruikt om fracties van een onderliggende waarde te kopen. Hierdoor kunnen beleggers een onderliggende waarde proportioneel volgen, zelfs met een kleine investering.
  • CFD’s geven beleggers toegang tot financiële markten die anders in deze vorm niet beschikbaar zouden zijn (dit geldt met name voor de grondstoffen- en valutamarkten).

Risico’s van het handelen met CFD’s

Het verbod op CFD’s met een margin call verplichting heeft de handel in CFD’s veiliger gemaakt. Toch blijft de handel zeer riskant. In het ergste geval kan het totale verlies van het belegde vermogen zich voordoen.

Wat zijn de kenmerken van handelen met CFD

Een van de kenmerken van het handelen met CFD’s is het handelen met hefboomwerking. Bij sommige makelaars kan de hefboomwerking tot 1:500 worden ingesteld. Als een handelaar een CFD met hefboomwerking op een onderliggende waarde verhandelt, hoeft hij slechts een fractie van de waarde van de onderliggende waarde op dat moment als onderpand te storten. Dit onderscheidt het afsluiten van een CFD bijvoorbeeld van de aankoop van een aandeel.

  • Als een aandeel voor 100 euro staat, betaalt de koper van het aandeel deze 100 euro (plus orderkosten). Als een handelaar daarentegen een CFD afsluit met een hefboomwerking van 1:10 op hetzelfde aandeel, stort hij slechts tien euro als onderpand.
  • Als het aandeel stijgt naar 110 euro, heeft de CFD-handelaar inderdaad 10 euro en dus 100 procent winst gemaakt. Als het aandeel daalt tot 90 euro, heeft de handelaar zijn volledige kapitaal van 10 euro verloren, d.w.z. een verlies van 100 procent. Dit staat bekend als het hefboomeffect.
  • Dit hefboomeffect, dat de prijsschommelingen van de onderliggende waarde verhoogt, maakt het handelen met CFD’s zo riskant. Wie zich aansluit bij een CFD moet zich vooraf informeren over de onderliggende waarde en zich er altijd van bewust zijn dat hij het volledige belegde kapitaal kan verliezen.

Jack Varney